Dvadesetprvi vek sam, tokom odrastanja krajem dvadesetog uvek zamišljala u nekoj sajber priči. Mada me to nikada nije naročito zanimalo. Čak sam se i plašila svih tih mogućnosti koje nas mogu zadesiti. Poput robota koji će umesto čoveka obavljati neke normalne, svakodnevne stvari, letećih automobila, čestih svemirskih misija… U to doba bih oberučke prihvatila robota koji bi mi radio domaće zadatke i spremao sobu.

Mada, moja dečja mašta nije dosezala ni blizu stvarnih tehnoloških dostignuća koja su danas realnost. Internet?! Nisam mogla ni da zamislim da će se sve dešavati baš ovom brzinom. Da se razumemo, ja sam samo običan, glupi korisnik. Kasnim za novim tehnologijama čitav eon. Trudim se, ali nekako ne stižem.

Nisam naročiti fan društvenih mreža, ali shvatam njihove dobre kao i loše strane. Koliko ih koristim, to je druga stvar. Iskreno, nisam njihov potencijal okrenula u svoju korist. S druge strane, imam svoj veb sajt. Pre nekoliko godina me je moja jača i bolja polovina ubedio da mi napravi sajt. I uradio je to. Uzalud sam odskakala, smatrala da je imati sajt nadmeno i pretenciozno u mom slučaju. Šta će meni to? – razmišljala sam i naglas i u sebi. Onda se dogodio jedan kasting, na kome su mi tražili veb adresu na kojoj mogu pogledati moj showreal. Ene! – što bi rekli u okolini našeg Valjeva, moj muž je opet bio u pravu. Trebao mi je taj sajt, zaista. Zbog posla.

Imati sajt je nužno

Da je Coca – Cola procenila da joj nepotrebna reklama, jer je dovoljno popularna – verovatno bi propala. Ona, pak stalno ulaže ogromne svote novca upravo u tu svrhu.
Nije potrebno biti marketinški stručnjak da shvatiš važnost permanentne prisutnosti na ma kom tržištu. Surovo jeste, ali je tako. Naročito u ovo doba, kada reklamni blokovi na televizijama traju i po 15 minuta. Za to vreme, Google oglasi iskaču gde god da “kreneš”.

Iz tog razloga je ideja Imati sajt i više nego odlična odluka.

Zašto baš imati sajt?

Zašto ne uložiti u neki drugi vid promocije? Bilo koja vrsta prezentovanja onoga što kao poslovni subjekt nudite je dobra. Ali, neće svaka imati podjednako dobar efekat, jer to zavisi od mnogo faktora. Opet kažem, marketing mi nije struka, samo se trudim da ga razumevam.

Kada se odlučite na svoj veb sajt, mnoge stvari se iskristališu hteli vi to ili ne. Pre svega, to vas natera da stavite na papir i nešto o čemu ste do sada samo razmišljali. Podstakne vas da suštinski proniknete u vaše želje, mogućnosti i ciljeve, ukoliko niste bili potpuno sigurni u to. Tada sve postane drugačije. Jasnije.

Ulaskom na veb postajete još konkurentniji jer ste vidljiviji. Ni manje ni više, nego celoj planeti. To je sa TV, radijskim ili nekim drugim vidom reklamiranja teško, složili bismo se.

Moj sajt na svim uređajima

Zato je jednostavnije i uz daleko manje ulaganja imati sajt. Olakšaš posao i sebi i onome kome si potreban. Sve što ga zanima može saznati kada mu odgovara, ne remeti ni svoje ni tvoje vreme. A ono nam je izgleda postalo vrlo dragoceno.

Imati sajt = imati svoj servis

Sa veb sajtom možeš sve. Pored elementarnih informacija, proizvoda, usluga,… on ti pruža bezbroj mogućnosti. Možeš kreirati originalne sadržaje koji te se tiču, ili deliti tuđe. Možeš unapređivati komunikaciju kako sa klijentima i korisnicima, tako i sa partnerima. Kada god poželiš, možeš napraviti bilo kakvu izmenu i osvežiti sadržaj, pa i sam izgled svoje veb prezentacije.

Svako voli da na jednom mestu dobije što više informacija koje su mu potrebne.

Ljudi cene kvalitet i profesionalni pristup poslovanju. U početku i nije toliko važno da li vam nedostaje sadržaja. Vremenom će se i on umnožiti. Najvažnije je da odlučite da imate svoj veb sajt. Sve ostalo će doći pre ili kasnije.

Zato, zaista ne treba oklevati. Uradite sve što je do vas da postanete deo internet zajednice. Vrlo brzo će svi pozitivni efekti biti jasno vidljivi.

Nije šala. Vreme nam izmiče velikom brzinom. Od nas zavisi kako ćemo ga oblikovati.

Jovana Letić Mirković

Jovana Letić Mirković je akademska glumica i umetnički direktor PARADOKS grupe. Sa Nemanjom ima sina Mihaila. Živi u Valjevu.